fbpx
   

У Житомирі у продажу немає солі

 Поділитися

Поділитися в

“Солі немає” – таблички з такими написами 24 травня можна було побачити на Житньому ринку Житомира. Також не було солі і у торговельних закладах міста.

Про це Суспільному розповів начальник відділу промислової політики торгівлі та моніторингу публічних закупівель Анатолій Котенко.

За його словами, дефіцит солі спричинила зупинка підприємства “Артемсіль” на Донеччині.

“Це потужне підприємство, яке виробляло сіль і вона розвозилася по всій Україні, – каже Анатолій Котенко. – Виробниче об’єднання “Артемсіль” розташоване на території Донецької області, де ведуться бойові дії. Постійні обстріли зробили неможливим виробничий процес. Тому зараз відбувається перехід на іноземний ринок. Ведуться перемовини щодо постачання солі, зокрема, з Польщі. Думаю, найближчим часом ця ситуація повинна стабілізуватися. Через ажіотаж люди наразі закуповують чим більше цієї солі”.

Лікар-кардіолог діагностичного центру Володимир Галаган каже, що вживати сіль потрібно, проте важливо дотримуватися норми.

“Норма споживання солі – п’ять грамів на день, якщо немає хвороби серця, – каже Володимир Галаган. – Якщо людина цю хворобу має, то норму споживання солі бажано зменшувати до трьох грамів. І п’ять грамів це не означає, що п’ять грамів солі має бути на столі. П’ять грамів – це та норма солі, яку містить їжа. Сіль – це електроліт. Для того, що організм працював, потрібно, що була та кількість солі, яка забезпечує кількість натрію у крові. А натрій – це мікроелемент, який потрібен для роботи і серця, і судин, і мозку”.