Для хати та саду: липень

Розваги
6640
Для хати та саду: липень

У другій половині липня в саду продовжують полив, прополку і розпушування ґрунту. А також збирають врожай ягід, роблять підпори для плодоносних дерев і борються зі шкідниками народними засобами.

Після цвітіння, формування зав’язі й процесу вистигання можна починати боротися з шкідниками, але виключно рослинними препаратами, які не зашкодять якості врожаю. Аґрус і смородину обприскують настоєм гірчиці і деревної золи проти пильщика. Для приготування настою гірчиці беруть 100 г сухого порошку, заливають 10 л води і настоюють протягом 2 діб. Перед обприскуванням розчин проціджують, розбавляють у співвідношенні 1:1 і на кожні 10 л розчину додають 40 г господарського мила.

Для приготування розчину деревної золи 3 кг золи заливають 10 л гарячої води, після чого витримують 2 доби і обприскують. Проти сисних шкідників (попелиці, кліщі, мідяниці) плодові дерева та кущі обприскують розчином часнику. Для приготування розчину дрібно нарізають 200-300 г часнику і заливають 2 л гарячої води. Через добу масу віджимають і заливають 8 л води, додаючи 20-30 г господарського мила. У закритому скляному посуді розчин можна зберігати весь сезон. Аґрус, чорну та червону смородину, пошкоджені борошнистою росою, обприскують зольно-мильним розчином (300 г золи і 40 г господарського мила на відро води).

Ягоди краще всього збирати вранці, як тільки зійде роса, до настання спеки, або ввечері, після того, як спека спаде. Якщо зібрати ягоди в спекотну або дощову погоду, вони швидше псуються. Не можна допускати перезрівання ягід. Суниці збирають у зрілому вигляді, але якщо потрібне транспортування, краще знімати їх злегка недозрілими. Ягоди, зняті разом з плодоніжкою і чашкою, менше мнуться і довше не псуються. Перезрілі та загниваючі ягоди, особливо вже опалі, треба прибирати, оскільки вони швидко уражуються сірою гниллю і заражають інші ягоди.

У другій половині липня дозріває малина. Ягоди треба збирати якомога частіше, тому що вони дуже швидко псуються, а перезрілі підлягають негайній переробці.

Червону і білу смородину збирають цілими гронами. Ягоди на кистях чорної смородини дозрівають не одночасно, і доводиться збирати їх у кілька прийомів.

Ягоди аґрусу дозрівають практично одночасно, тому їх можна збирати в один прийом. Знімають їх разом з плодоніжкою.